Pediatrik diş hekimleri “Biberon sendromu bebekler için bir “diş felaketi”dir” demektedir. Bu, bebeğin dişlerinin sürekli ve uzun süreler şeker içeren sıvılara maruz kalması ile oluşur. Ebeveynlerin anlamadığı, süt, ilaçlar, anne sütü de dahil su dışındaki tüm sıvıların şekerin herhangi bir formunu içerdiğidir. Bu şeker içeren sıvılar bebeğin dişleri etrafında toplandıkça bakterilerin gelişmesine ve asit üretimine neden olurlar ve bunlar da dişi kaplayan koruyucu mine tabakasını yiyerek çürümeye neden olurlar. Eğer ihmal edilirse bu çürük ağrılı apselere ve sonunda diş kaybına neden olur.
Bebeğinizin dişlerini (ve gelecek dişlerini) sağlıklı ve çürüksüz tutmanız için ipuçlları:
* Bebeğinizin biberonundaki sıvıları ya su ile seyreltin ya da elimine edin. Bu sıvılarla uzun süreli kontak yüksek şeker içeriği ve asit oluşması nedeniyle çürüklerin oluşmasını hızlandıracaktır.
* Yatmadan önce biberona sadece su koyun. Daha iyisi, yatmadan önce sıvı alma alışkanlığını hiç başlatmayın. Bebeğiniz biberonu ile ya da memedeyken uykuya dalarsa sıvı, diş etleri etrafında toplanır ve yukarıda açıklandığı gibi çürümeye neden olur. Su, bebeğinizin dişlerini riske sokmayacak tek sıvıdır.
* Bebeğinize şekeri bollaştırılmış sıvılar vermekten kaçının (Gatorade benzeri spor içecekleri, meyve suları, soda) Şekerler bebeğinizin dişlerinde oluşmuş bulunan plaklarla reaksiyona girebilir. Bu reaksiyon asidik bir çözelti oluşturarak çürümelere neden olabilir.
* Her beslenmeden sonra bebeğinizin dişlerini yumuşak damak fırçası ile hafifçe temizleyin. ışaret parmağınıza girerek bebeğinizin diş etlerini silmenizi sağlar. Yumuşak nemli bir havlu kumaşı da bu işi görür ama özel damak fırçaları kadar kolay kullanımı yoktur.
* Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığında, buna ek olarak bebekler için diş fırçası da kullanın. (kıllarının çok yumuşak olduğundan emin olun!)
* Bebeğinizin emzirirken uyuyakalması da aynı olumsuz etkiyi yaratacaktır çünkü anne sütü de bebeğinizin diş etleri etrafında toplanır. Her emzirmeden sonra diş etlerini silin.
* Bebeğiniz ilk dişini çıkardığında –genellikle altı aydan sonra- onu diş hekimine götürün. Bu ziyaret bebeğinizin diş sağlığı ile ilgili olabilecek soruları sormanızı ve uygun fırçalama teknikleri ve oral sağlığı etkileyen diyetleri bir profesyonelden öğrenmenizi sağlayacaktır.