Diş Etleri ve Çürüklerin Kontrolünü Düzenli Olarak Yaptırınız

Diş eti hastalıkları ve diş çürüklerinin tanıları, diş ile ilgili yapılacak tetkiklerin en önemli iki bölümüdür.

Hiçbir semptomu olmasa da diş eti hastalığınız olabilir; bu durumda diş hekiminiz röntgen ve diğer yöntemlerle dişin etrafındaki kemik düzeylerini ölçmeyi de içeren detaylı bir inceleme yapacaktır.

Kemik düzeyleri azaldığında diş etleri dişten çekilir ve bir cep oluşturur. Diş hekiminiz bu ceplerin derinliğini bir diş eti sondası ile ölçecektir. Ölçüm, diş etinin dişe bağlandığı cebin dip kısmı ile diş etlerinin üst kısmı arasında yapılır.

Sağlıklı diş etleri dişe sıkıca tutunmuştur ve bu noktalarda cep oluşumu yoktur. Diş eti hastalığı bu ceplerin oluşmasının sebebidir. Genelde cepler ne kadar derinse, diş eti hastalığı da o kadar yaygındır.

Kanama, enfeksiyonun bir göstergesidir – sağlıklı diş etleri kanamaz! Diş hekiminiz diş etinin rengini ve şeklini de inceleyecektir. Sağlıklı diş etleri pembedir ve portakal kabuğunun yüzeyi gibi hafif pütürlü bir görünümleri vardır. Hafif bir diş eti hastalığında diş etleri kırmızıdır ve şişlik görünür. Diş etleri şiştiğinde pütürlü görünüm ortadan kalkar.

Röntgenler diş eti hastalığı hakkında çok şey söyler. Sağlıklı bir ağızda kemik dişlerin boynunun etrafında ve hatta ağza doğru yukarı doğru çıkıktır. Ancak ilerlemiş bir diş eti hastalığında kemik seviyesi sağlıklı bir ağızdakine göre çok düşüktür.

Artık diş hekiminizin diş eti hastalığını nasıl tanımladığını öğrendiniz.

*  sonda ile okunan değerler üç milimetreden büyüktür

*  sonda uygulamasında kanama olur

*  diş etleri, özellikle dişler arasında, kırmızı ve şişkindir

*  röntgenlerde kemik kaybı ya da tartar görünür.    

Ayrıca diş eti hastalığına neyin neden olduğunu da biliyorsunuz: plak birikmesi. Plaktaki bakteriler de asit üretir. Asit dişlerinizin minesini yok eder ve çürükler oluşturur.

Çürüklerin bulunması bazen kolaydır ama bazen çok zor olabilir. Daha zor bulunan çürükler için diş hekiminiz bir diş aleti ve röntgeni kullanır. Diş hekiminiz dişinizin üst kenarlarını da bu diş aleti ile inceler. Röntgenler, dişler arasındaki boşlukları araştırmak için kullanılır. Metal dolgular ve kuronlar parlak beyaz görünürken çürükler siyah noktalar şeklindedir.

Çürükleri henüz küçükken ve dişin mine katmanındayken tespit etmek ve iyileştirmek çok daha iyidir. Çünkü bunlar bir kez yumuşak olan dentin katmanına ulaşırlarsa, çok hızlı gelişirler. Eğer dişin kök bölümüne ulaşırlarsa çürük yepyeni bir probleme doğru gelişir: kanal tedavisi.

Bir diş hekimi her bir dişi bir sayı ve dişin her bir yüzeyini de bir harf ile belirtir. Eğer dişlerinizde çürükler bulursa, bunların her birini sayılar ve harflerle anlatır. Tabii eğer dişlerinizi plaklardan koruyorsanız, bu sayı ve harflerin ne olduğunu bilmenize gerek kalmaz.

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.