Her gün diş ipi kullanmanız gerektiği bir sır değildir. Ne yazık ki yetişkinlerin üçte ikisi, diş doktorları onları yıllardır diş ipi kullanma alışkanlığı konusunda bilgilendirseler de, diş ipi kullanmamayı seçmektedir. İşte diş ipi kullanmamanın anlamı: Diş ipi kullanmamak, duş alırken vücudunuzun yüzde otuzunu yıkamamakla ya da arabanızı temizlerken köşeleri ve kenarları temizlememekle eşdeğerdir. Ve siz her ikisini de yapmazsınız değil mi?
Eğer kendinizi bir “diş ipi karşıtı” olarak görüyorsanız, şunları okuyun:
* Gerçek Yaş: Yaşamınıza yaş gençleştirici davranışlar eklemek, ki diş ipi kullanımı bunlardan birisidir, sizi olduğunuzdan 6.4 yıl daha genç gösterir ve hissettirir.
* Günlük olarak diş ipi kullanımı periodontal hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacağından kalbinizi daha sağlıklı tutmanıza yardım eder. Periodontal hastalığı olan kişilerin ölümcül bir kalp krizi geçirme ihtimalleri 1.5-2 kat, ve çarpıntı sıkıntısı çekme ihtimalleri de 3 kat fazladır.
* Diyabet hastası olup periodontal rahatsızlığı da olanlar, kandaki şekeri uygun seviyede tutmakta güçlük çekmektedirler.
* Periodontal enfeksiyonlarla oluşan zararlı bakteriler, periodontal hastalığı olan diş etleri üzerindeki yaralardan dolaşım sistemine girebilirler. Bu bakteriler genellikle ülserler, zatürree, prematüre doğum ve genellikle ölümcül olan endocarditis ile bağlantılıdır.
* Diş ipi kullanımı ve diş fırçalama, ağzınıza temiz ve taze bir his vererek kilo vermenize yardımcı olabilir çünkü bu temizliği ve tazeliği bir şeyler yiyerek yok etmek istemezsiniz.
* Ve… düzenli diş ipi kullanımı nefesinizin temiz kokmasına yardımcı olabilir. Bunu kim istemez?
Sizi diğer rahatsızlıkların olma riskine sokmuyor olsa dahi periodontal hastalıklardan korunmak bile tek başına, diş ipi kullanma alışkanlığı kazanmanız için yeterli bir nedendir. Periodontal hastalık, kırmızı, şiş diş etlerine neden olur. Diş etlerinizin kanamasına ve zaman içinde dişlerinizden çekilmesine neden olarak, hiç de çekici olmayan bir diş eti görüntüsü yaratır. Ağzınızda sürekli kötü bir tat bırakır ve istenmeyen nefes kokusu yapar. Vücudunuzun dişlerinizi yerinde tutan kemik ve bağlantı dokularını parçalayan enzimler üretmesine neden olur (bu hasar geri dönülmez bir hasardır). Ve netice olarak, eğer ilerlemesi durdurulmazsa periodontal hastalıklar dişinizi kaybetmenize neden olur.
Şimdi… şu diş ipini nereye koymuştunuz bir bakın bakalım? : https://www.agizsagligi.com/dis-ipi