Dişlerimizi Korumak ve Güçlendirmek İçin Yeterince Kalsiyum

Kadınların büyük bir çoğunluğu her gün yeterli kalsiyum almamaktadır. Ve yüzde 50’si de önerilen miktarın ancak yarısını almaktadır. Buna rağmen vücutlarında kalsiyum eksikliğinin farkında değillerdir çünkü kalsiyum eksikliğinin semptomları hemen görünmez ve açık değildir. Ne yazık ki yetersiz kalsiyumun ilerideki etkileri geçen yıllarda üzücü bir şekilde diş eti hastalıkları ve östropoz olarak kendini gösterir.

Yemeklerdeki kalsiyum kaynakları

Kalsiyumun tercih edilen kaynakları, kalsiyumca zengin besinlerdir. Bunların arasında süt, peynir, yoğurt ve dondurma da vardır. Diğer mükemmel kalsiyum kaynakları yeşil yapraklı sebzeler, konserve sardunya, som balığı ve soya peyniridir.

Günlük kalsiyum gereksinimlerini geleneksel yiyeceklerden alamayanlar, günlük ideal kalsiyum alım miktarını sağlamak için kalsiyumca zenginleştirilmiş besinler ve kalsiyum destekleri de alabilirler.

Kalsiyum destekleri

Eczaneden alınan kalsiyum destekleri, her gün yeterli kalsiyum almanın kolay ve ucuz seçenekleridir. Ancak kalsiyum desteğini seçmek kafa karıştırıcı olabilir çünkü bu mineralin değişik formları bulunmaktadır.

Kalsiyum karbonat: Bu, kalsiyumun en ucuz ve en yoğunlaştırılmış formudur.

Kalsiyum sitrat: Bu form midede çok kolay sindirildiği için ileri yaştaki yetişkinlere veya mide problemi olan kişilere önerilir. Kalsiyum karbonat kadar yoğunlaştırılmış değildir ve biraz daha pahalıdır.

Kalsiyum Laktat: Bu form da vücut tarafından kolayca emilir. Bu, diğerlerine göre en az konsantre olandır ve biraz pahalıdır.

D vitamini süte eklenir ve pek çok kalsiyum desteklerinde bulunur çünkü vücudun kalsiyumu emmesini sağlar. Magnezyum da kalsiyumun kullanımını geliştiren bir mineraldir; destek ürünündeki kalsiyum-magnezyum oranı 2-1 olmalıdır (örneğin 500 mg kalsiyuma 250 mg magnezyum)

Desteklerden alınan kalsiyumun emilmesini kolaylaştırmanın diğer yolları bunları yemeklerle birlikte almak, emme düzeylerinin doğal olarak yükseldiği gece saatlerinde almak ve çiğnenen formlarını kullanmaktır. Ayrıca, bazen birkaç düşük doz almak da iyi olabilir çünkü bu durumda vücut kalsiyum emişini daha yüksek seviyede yapmaktadır.

Kalsiyum desteğinin sizin için uygun olup olmadığını her zaman doktorunuzla değerlendirin. Böbrek hastalığı ya da böbrek taşı geçmişi olan kişiler ya da aktif paratiroit bezi olanlar kalsiyum desteği almamalıdır.

Sadece bir diş ve kemik güçlendirici değil

Kalsiyum vücudun tüm hücreleri için hayati önemi olan bir mineraldir ve sinir sistemi, kalp atışı düzeni, kas gerilmesi ve kan atışı gibi tüm vücut fonksiyonlarında kullanılmaktadır. Kalsiyum seviyelerindeki küçücük değişiklikler bile vücut fonksiyonlarını etkileyebilir.

Kalsiyum PMS semptomları ile savaşır

Yapılan güncel bir araştırma, kalsiyum desteği alan kadınların yüzde 50 daha az adet öncesi sendromları yaşadığını göstermiştir.

Dikkatle izlenen 497 kadını kapsayan çalışmanın sonuçları American Journal of Obstetrics and Gynecology dergisinde yayınlanmıştır. Katılımcılar iki rasgele gruba ayrılmıştır. Bir gruba her gün 1,200 mg miktarında dört kalsiyum karbonat tableti verilmiştir Kontrol grubu olan diğer gruba kalsiyum olmayan tabletler verilmiştir. Ne katılımcılar ne de doktorlar hangi kadınların hangi grupta olduğunu bilmemektedir.

Kalsiyum desteği alan kadınlar, özellikle ağrı, kendini iyi/kötü hissetmede değişim, depresyon, acıkma, sırt ağrısı ve şişkinlik konularında belirgin olarak az ya da hafif PMS semptomları göstermiştir.  

(Visited 6 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.