TMD’den Korunmak İçin Ne Yapabilirsiniz?

Her ne kadar TMD’nin nedenleri – çene hasarı dışında- tam olarak belirlenmemişse de, diş hekimleri TMF alanına asgari stres koymak için şu aşamalara uymayı önerir:

* Nasıl çiğnediğinize dikkat edin. Ağzınızın tek tarafı ile çiğnemek gibi bir alışkanlığınız var mı? Eğer öyle ise, ağzınızda bu tür bir çiğnemeyi gerektirecek bir diş ya da diş eti sorunu mu var? Eğer böyleyse, diş hekiminizden bu problemi çözmesini istemelisiniz. Eğer tek taraflı çiğneme sadece bir alışkanlıksa, bu alışkanlıktan bilinçli olarak kurtulma çabası harcamalısınız. Tek taraflı çiğnemeye sebep ne olursa olsun bu durum ağzın o tarafındaki çene eklemine fazladan bir aşınma oluşturur.

* Gündüz ya da gece uyurken dişlerinizi sıkıyor ya da gıcırdatıyor musunuz? Uyurken dişlerinizi gıcırdatıp gıcırdatmadığınızı eşinize yada odanızı paylaştığınız kişiye sorun. Bu bruxsizm denen durumdur ve pek çok insanda vardır ama farkında olunmaz. Bruxizm sadece çene eklemine hasar vermez, dişlere de zarar verir. Eğer bruxizminiz varsa diş hekiminiz size bir gece koruyucusu vererek dişlerinizin sürtünmesini engeller.

* Gündüz dişleri sıkmak ya da gıcırdatmak genellikle strese verilen bilinçsiz bir tepkidir. Vücudunuzun strese nasıl yanıt verdiğine dikkat edin; diş sıkmak bunlardan biri mi? Eğer böyleyse, kendinizi diş sıkmama karşısında eğtimeye çalışın. Dişlerinizi bir parça aralık tutun; dilinizi dişlerinizin arasına sokmak yardımcı olabilir.

* Çenenizi sık sık dinlendirin, çiğneme yapmayın; sert cisimler veya sakız gibi şeyleri çiğnemekten kaçının.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.