Diş hekiminiz dişlerinizi her kontrol ettiğinde, ağız kanseri işaretlerini de kontrol eder. Diş bakımınız yaparken siz de değişiklikleri ve farklılıkları kontrol edebilirsiniz.
* Ağzınızda özellikle çabuk iyileşmeyen (iki hafta içinde) ya da çabucak kanayan yaralara özellikle dikkat edin.
* Ağzınızın altını, dilinizin ön ve yanlarını ve damağınızı kontrol edip kalcı beyaz ya da kırmızı lekeler görünüp görünmediğine bakın.
* Ağzınızda, boğazınızda ya da dilinizde şişkinlik, kalınlaşma ya da parça büyümeleri olup olmadığına bakın.
* Ağızda beyaz ya da gri, sert, hafif kalkmış veya kalınlaşmış bir lezyon olan leukoplakia olup olmadığını kontrol edin. Bu lezyonlar kanserleşebilir; eğer böyle bir şeyin farkına varırsanız diş hekiminize gidin.
* Bir ağız yarası acımıyor diye sorun yokmuş gibi düşünmeyin çünkü pek çok kanser öncesi ya da kanserli lezyon ağrı/acı vermez.
Diğer kanser çeşitlerinden farklı olarak ağız ve boğaz (pharyngeal kanserler) kanserlerindeki kurtulma oranı son yirmi yılda bek de iyiye gitmemiştir. Ağız kanserinin erken teşhisi, bu hastalığı yenme ihtimalini önemli biçimde arttırabilir.
Ağız kanserlerinin yüzde 75’i, belirli davranışların sonucuna bağlanabilmektedir; tütün kullanımı, sigara, sigar, pipo ve dumansız tütün ve aşırı alkol kullanımı.
Ne yapmalı?
* Tütün ürünleri kullanmayın; halen kullanıyorsanız durdurun.
* Diş hekiminizi tercihan yılda iki kez ama mutlaka en az bir kez ziyaret edin. Diş hekiminizin ağzınızı ağız kanseri belirtileri yönünden incelediğinden emin olun.
* Ağız kanseri kontrolleri de dahil evde ağız sağlığı uygulamalarını hakkıyla yapın.