Arka dişlerdeki renk bozulmalarına genetik yapı, diş oluşumu sırasında alınan ilaçlar, enfeksiyonlu dişler, kanal tedavisi, sigara içme ve belli tür yemeklerin tüketimi gibi nedenleri içeren pek çok faktör katkıda bulunabilir. Ancak çok sıklıla görlen bir neden ise gümüş amalgam dolgulardır. Gümüş dolgular, dişleri ve diş etlerini zaman içinde siyahlaştıran bakır, cıva, kalay ve gümüş içerir.
Tedavisi
Diş hekimleri, koyu gümüş dolguların yerine pek çok beyaz dolgu malzemesi kullanabilirler.
1. Kompozitler: Bunlar dişin üzerine tek seansta yerleştirilebilir. Uygun renkli kompozit seçilir, yerine bastırılır, şekillendirilir, özel bir ışıkla sertleştirilir ve son olarak da ayarlanıp parlatılır. Doğrudan kompozitler ekonomiktir, güçlüdür ve yeterli görüntüyü yaratırlar ancak bu kategorideki diğer beyaz dolgulara göre daha az dayanıklıdırlar.
2. Inlay-Onlay Kompozitler Uygulamalar: Bir laboratuar ortamındaki ağzınızın ölçüsünden çıkarılan model üzerinde hazırlanması anlamına gelmektedir. Bu da işlemin iki seanslık bir işlem olması demektir. Laboratuarda ek teknikler kullanılarak hazırlanan bu dolgunun dayanıklılığı oldukça fazladır.
3. Hibrit kompozitler: Son zamanlarda geliştirilmiş olan dolaylı hibrit kompozitler porselenin dayanıklılığını ve kompozitnin esnekliğini barındırır. Dolaylı kompozitler gibi bunlar da laboratuar ortamında, özel sıcak ve ışık altında hazırlanır. İki ya da daha fazla seans gerekmekle birlikte sonuçlar gerçekten yüksek kalitelidir.