Dental Lazerler Ne İşe Yarar?

Lazerler akıllı bombalarda, CD çalarlarda ve süpermarket kasalarında da bulunur. Ve şimdi de diş hekimi muayenehanesindeler.

Lazer nedir?

Lazer, yoğun, güçlü bir ışık ışını yaratan bir aygıttır. Düşük güçlü bir lazerden çıkan ışın müzik CD’nizi çalar ya da süpermarketten aldğınız şeyler üzerindeki garip barkodları okur. Yüksek güçlü lazerler kalın bir çeliği hassas biçimde kesebilir ya da güdümlü bir füzeyi patlatabilir. Diş hekimlerinin kullanmaya başladığı düşük güçlü lazerlerdir.

Nasıl kullanılırlar:

Deneysel diş lazerleri 1960 lardan bu yana bulunmaktadır ancak diş hastalarının tedavisinde kullanılmaya yeni başlanmıştır. Diş lazerlerinin temel olarak dört kullanımı vardır. Birincisi, lazer diş eti dokusunu kesip çıkarabilir. Bu yöntemin avantajları, ki buna lazerin avantajları da diyebiliriz, daha hızlı iyileşme, daha düşük enfeksiyon riski, tedavi sonrası ağrıda azalma ve sessiz oluşudur. Sandalyede otururken duyacağınız tek ses, ışının odaklandığı noktayı soğutmak için kullanılan havanın çıkardığı sestir. Ancak ilginç bir şekilde lazer karşıtları lazerin bilinen diş aletlerinden daha iyi olmadığını söylemektedir. Bunlardan bir tanesi, diş dokusunu kesip çıkarmak için elektrik akımı kullanan cihazdır ve sessiz, hızlı ve lazere göre ucuzdur. Lazerin ikinci kullanımı, dolgu maddelerini sertleştirmektir. Geleneksel sertleştirme ışıkları yaklaşık 30 saniyede sonuca ulaşır. Lazer ise sertleştirme zamanını beş ila on saniyeye düşürür.

Üçüncü kullanım, kozmetik diş hekimliğindeki uygulamalarda karşımıza çıkar. Kimi diş hekimleri lazerin yoğunlaşmış ısısının dişleri beyazlatma işleminde hızlandırma sağladığını söylemektedir. Diğerleri pek çok değişik yüksek yoğunluklu ışıklar kullanır.

Diş lazerinin dördüncü uygulaması diş yapısını kesmekte kullanımıdır. Bir diş aletinin vızıltılı sesi yerine hastalar, dişte sistematik olarak küçük delikler açmak için su ile temas eden ışının çıkardığı hızlı patlama seslerini duyarlar. Diş lazerleri bu uygulamada çok başarılı addedilmez. Geleneksel diş aletlerinden daha yavaş ve daha az kesindirler ve eski dolguları çıkartmakta ya da dişleri kurona hazırlamakta kullanılamazlar.

Acıtırlar mı?

İste tam da burada lazerler, geleneksel el aletlerinden üstünlüklerini ortaya koyarlar. Tedavinin cinsine bağlı olmakla birlikte pek çok hasta, anestezi olmasına rağmen ya hiç ya da çok az acı duyduklarını söylemektedirler.

Araştırmalar diş lazerlerinin revaçta olan teknoloji olduğunu söylemektedirler ancak bunlar pahalıdırlar da. Bir lazerin 15,000$ ile 95,000$ arasında maliyetlerini dikkate alarak pek çok diş hekimi, bu cihazların satın alımı için fiyatların düşmesini beklemektedirler.  Ancak günümüzde birçok diş hekimleri lazer sistemleri satın almaktadırlar.

Eğer diş hekiminiz size koltukta otururken koyu camlı gözlük takın diyorsa, bunun amacı sizi paparazilerden saklamak değildir. Muhtemelen bir lazer tedavisi yapılacaktır.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.