
1- Diş Beyazlatma(Bleaching) nedir?
Beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında ve arka bölgelerde oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin çözmesi işlemidir.
2- Neden diş hekimi kontrolunde beyazlatma
Piyasada satılan ve bilinçsizce ithal edilen bazı ürünlerin bilimsel olarak kanıtlanmış beyazlatma etkinliği ve zararlı yönleri tartışmalıdır. Bu tip ürünler asit, aşındırıcı maddeler içerdiklerinden dolayı dişlerinizde kalıcı hasarlar oluşturdukları tespit edilmiştir. Halen ülkemizde satılmalarına rağmen bu ürünlerin büyük bir çoğunluğu Avrupa ve Amerika’da ithali ve kullanımı yasaklanmıştır.
Diş beyazlatma için çok değişik ürünler mevcuttur. Diş doktorunuz sizin durumunuza en uygun yöntem. Günümüzde beyaz dişlere kavuşmak muayene ortamında Quicksmile ile 1 saat içinde mümkün olmaktadır.
3- Işık ile beyazlatma güvenli midir?
Güçlü ışık kaynaklarıyla yapılan diş beyazlatma günümüzde en etkin ve güvenilir yöntemlerdendir.Işık kaynağı olarak LED ya da Plazma ışık kaynakları kullanılmaktadır. Tavsiye edilen yöntem beyazlatma işleminin profesyonelce ve doktor kontrolünde yapılmasıdır.
4- Güçlü ışık kaynağıyla birlikte kullanılan beyazlatma jeli nasıl iş görür?
Beyazlatma jeli olarak diğer etken maddeler yanında genellikle %35 lik hidrojen peroksit kullanılır. Dişleriniz iyice temizlendikten sonra jel tek tek dişlere sürülür. Işık kaynağı dişlere tutulur. Jel aktifleşerek dişin minesine nüfuz eder. Hidrojen peroksit yıkılır, oksijen ve peridroksil içermeyen radikallere ayrılır. Bu radikaller doymamış çift bağlara tutunarak veya renkli molekül bağlarının açılmalarına neden olarak beyazlatma işlemini gerçekleştirirler.
5- Işık kaynağı herkese uygulanabilir mi?
Hamile ve süt veren annelerde ve süt dişlerine diş beyazlatma yapılmaz. Dişlerinizde mineyi ve dentini ilgilendiren yapısal bozukluklar var ise(amelogenesis imperfecta,dentinogenesis imperfecta) ağartma işlemine yanıt vermezler.
Dişlerinde kırık,çatlak,hassasiyet olan kişilerde beyazlatma yapılmaz. Dişetleri çok fazla çekilmiş ve köklerin büyük bir kısmı açığa çıkmış kişilerde de yapılmaz. Ayrıca çok çok ileri derecedeki tetrasiklin lekelenmelerinde de sonuç alınamıyor.
6- Beyazlatma yapılırken ağrı duyar mıyım?
Yapım sırasında kesinlikle ağrı duymazsınız. Şayet kullanılan jel dişetinize sızarsa bu durumda o bölgede yanma hissi olur. Böyle bir durumda o bölge su ile yıkanır ve hassasiyet yok olur. Zaten hekiminiz diş etleriniz jelden etkilenmesin diye dişeti koruyucusu ile diş etlerinizi kapatacaktır. Yapıldıktan sonra ise ilk 2 gün çok hafif bir hassasiyet olabilmektedir .Bu hassasiyeti minimuma indirgemek için ise, işlemden sonra flor uygulanır ve florlu diş macunu önerilir.
7- İşlem süresi ne kadardır?
Genellikle hazırlık aşaması 20 dakika,ışıkla çalışma süresi ise 1 saattir. Bu bir saatin sonunda istediğilen renk tonuna çoğunlukla ulaşılabilir. ıleri deredeki renkleşmelerde 6 seansta sonuç alınan vakalar da bulunmaktadır.
15 gün sonra hasta tekrar çağrılıp renk değerlendirilmesi yapılır. Eğer eski dolgu ve porselen kaplamaları varsa ve yeni renge göre uyumsuzlarsa onların da değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak bu konudaki karar kesinlikle size aittir.
8- Tahmini olarak beyazlatma ücreti kaç YTL dir?
Bu konuda Türk Diş Hekimleri Birliği standart bir fiyat belirlemiştir, fiyat bilgilerinin QuickSmile konusunda deneyimli diş hekimleri tarafından verilmesi gerekmektedir.
9- Beyaz dişler rengini ne kadar süre korur?
Ortalama 2 ila 4 yıl kullanabilirsiniz. Aslında bu süre sizin içtiğiniz içeceklere, sigara içme alışkanlığınıza, yaş ve ağız hijyeninizle ilişkilidir.
10- Dişlerim ne kadar beyazlar?
Doğal dişlerinizin her biri farkı renk tonundadır. Köpek dişleriniz hepsinden daha koyu tondadır. Ön grup kesici dişleriniz daha açık,azı dişleriniz ise köpek dişi ile kesici dişleri arasında bir renktedir. Beyazlatmada amaç kişisel doğal beyazlığı yakalamaktır. Kullanılan maddeler tanıtılırken 8-10 ton arasında dişlerinizin renginin açıldığı söylenir. Günümüzde mükemmel sonuçlar alınabilecek teknikler gelişmiştir. Herkesin diş yapısı ve rengi farklı olduğu için tek tip bir beyazlatma sonucu elde edilmez. Bu da zaten istediğimiz bir sonuçtur
11- Beyazlatma işlemini nasıl yapılır?
Önce ağız içi muayene şart. Beyazlatmaya engel herhangi bir durum var mı? Tüm bilgiler değerlendirilir. Önceden yapılması gereken tedavileriniz varsa yapılır. En önemlisi ise diş etlerinizdir. Beyazlatmadan önce diş etlerinizde iltihap,diş taşı ya da plak birikimi varsa mutlaka tedavi edilip temizlenmelidir. Sonra renk analizi yapılır. Dişler beyazlatıldıktan sonra olabilecek son rengi hekiminiz size söyleyecektir.
İşleme polisaj denilen temizlik işlemiyle başlanır. Önce dudak koruyucusu sürülür. Sonra dişeti koruyucusu ışık ile uygulanır.Beyazlatma jeli tek tek tüm diş yüzeylerine uygulanır.
Işık kaynağının ağızlığı ağzınıza yanaştırılır ve çalıştırılır. İşlem ortalama 1 saat sürer.Gerekirse 2.seans için bir 15 gün beklenir.