Gümüş Amalgam Dolgular mı? veya Beyaz Dolgular mı?

Çürüme nedeniyle hasarlanmış dişleri onarmakta en sık kıllanılan iki malzeme gümüş amalgam ve kompozşt dolgulardır. Bazı durumlarda bunların biri diğerine tercih edilir ve benzer şekilde her ikisinin de çeşitli dezavantajları vardır. Buna ek olarak bazı sağlık uzmanları amalgam dolguları sorgulamakta ve hiçbir şart altında kullanılmamaları gerektiğini söylemektedir.

Gümüş amalgam – sağlığa zararlı mı?

Amalgam dolgular, diş hekimlerinin diş onarımlarında 150 yıldır kullanageldiği güvenli, uzun ömürlü ve etkili malzemedir. Ancak bazı uygulayıcılar amalgamların güvenilirliği hakkında ciddi endişeler belirtmişlerdir.

Bu endişenin sebebi nedir?

Bunun sebebi, amalgamların yüzde 35 gümüş, yüzde 15 kalay ya da bakırla karışık kalay, bir parça çinko ve yüzde 50 civa (toksik bir ağır metal) içermesidir.

Amalgam karşıtı diş hekimleri amalgamın, çiğneme sırasındaki sürtünmeden kaynaklanan cıva buharı çıkardığını söylemektedir. Cıva buharı toksiktir, yani, çok kısa süre açığa çıksa bile, hücreleri öldürür.

Civa akciğerler aracılığı ile emilerek kan arterine girer ve özellikle böbrekler, karaciğer ve beyinde saklanır. Ve bu tür cıvanın hiçbir miktarı güvenli olarak kabul edilemez. Ancak buna karşı civanın, amalgamlarda olduğu gibi başka metallerle birleştiğinde zararsız olduğu söylenmektedir.

Bu kadar az miktarda cıva konsantrasyonlarının tipik bir insana zarar vermesi oldukça düşük bir olasılıksa da civanın ya da başka metallerin varlığı, immunocompromize sistemi olan insanlar üzerinde olumsuz etkisi bulunabilir denmektedir. Ayrıca cıvaya alerjisi olan kişilerin amalgam dolgular kullanmaması gerekir.

Amalgam dolgulardan kaynaklanan sağlık problemlerine dair herhangi bir bilimsel çalışmanın olmadığını da anımsatmak önemlidir. Bugüne kadarki veriler hep anekdotlara dayalıdır. Dünya Sağlık Örgütü, amalgam dahil dişlere ait onarıcı materyallerin güvenilirliği ve etkililiğini sürekli olarak izlemenin önemine dikkat çekmiştir.

Amalgam’ın avantajları

* Amalgam, ısırma baskısının altında komposit dolgularda daha uzun ömürlüdür.

* Amalgam dolgu, komposit dolgulardan çok daha ucuzdur.

Amalgamın dezavantajları

* Gümüş dolgular diş renginde olan birleşik reçine dolgulara göre daha az çekicidir; bu nedenle ağzın ön tarafına yakın olan dişlerde kullanılmazlar.

* Amalgam dolgulardaki cıva sıcakta ve soğukta genişler ya da daralır (termometrelerdeki cıvayı düşünün) Sonunda bu durum dişin çatlamasına neden olabilir ve bunu ortadan kaldırmak için bir kuron gerekebilir.

* Gümüş dolgular zaman içinde yıpranıp dökülecektir ki bu da dolgunun altında yeni bir çürüğün gelişmesine neden olabilir. Bu durum dişe gri bir görüntü verebilir.

Diş renginde olan kompozit dolgular – avantaj ve dezavantajları

Kompozit beyaz dolgular doğal görünümlü bir gülüş sağlarlar. Renk doğal diş renginize göre ayarlanabileceğinden, yapıldığında anlaşılması çok güçtür. Ve dişinize gerçekten yapıştığı için onarılmış diş eski halinden bile sağlamdır.

Kompozit dolgular çok daha küçük hazırlanabildiğinden, diş yapısından çok az bir kayıpla amalgam dolgular gibi iş görürler. Kompozit diş dolgularının ömrü henüz zamana karşı test edilmemekle birlikte sürekli yapılan geliştirmeler kompozitleri de amalgam dolgular kadar uzun ömürlü yapmıştır.

Pekiyi fark nerede?

Maliyette. Bir kompozit dolgu, amalgam dolgudan yüzde çok daha pahalıdır. Pek çok sigorta kapsamı kompozit dolguların ekstra maliyetini karşılamaz; bu nedenle bu masrafı sizin üstlenmeniz gerekir.

Hangisi seçilmeli?

Genel olarak kompozit dolgular daha faydalı bir tedavidir çünkü doğal dişinizin daha az bir miktarı kaybedilerek dolgu yapılabilmektedir. Uzun dönemde dişleri korumakta da daha faydalıdırlar, çünkü dişin zaman içinde çatlayarak ileride bir kuron takılması olasılığını azaltırlar.

Ve günün sonunda karar diş hekiminin ve hastanın kişisel tercihleridir. Amalgamın faydaları, olası risklerinin çok üzerinde mi? Diş rengindeki dolgular için ekstra maliyete katlanmaya değer mi? Uzun vadede hangi dolgu maddesi daha uygun maliyetlidir? Önerimiz tüm seçeneklerinizi araştırmanız, bunları diş hekiminizle tartışmanız ve sizin için doğru olan dolgu maddesini öğrendiklerinize dayanarak seçmenizdir.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.